IZVJEŠTAJ UDRUGE SLIJEPIH LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE O RADU U 2018.

SIJEČANJ

Početak 2018. godine počeli smo sa pisanjem redovnih godišnjih i završnih izvještaja za 2017. godinu: slanje izvještaja i ostale potrebne dokumentacije općinama i gradovima te ostalim institucijama koje su nam uplatile sredstva.

Kao i svake godine napravljen je detaljan  izvještaj o radu udruge u 2017. godini koji je i priložen zajedno sa izvještajima kao i pročitan na skupštini u travnju.

Tijekom mjeseca smo preselili ured udruge u potkrovlje zgrade u kojoj smo dosad boravili. Preseljenje smo učinili radi prenamjene prizemlja zbog  preseljenja gradskog vrtića u isti.

Nakon preseljenja u novi ured bili smo prisiljeni nabaviti veliki stol, 6 stolica, tabure i produžetak stola, radi lakšeg okupljanja članova i povećanja broja radnika.

Tijekom mjeseca dobili smo od Caritasa Gospićko – senjske biskupije donaciju jabuka za 40ak članova, te smo podijelili članovima na prostoru županije.

Posjetili smo i našu članicu Mariju Došen nakon teške operacije na oku. Poželjeli smo joj brzi oporavak.

Mjesec smo završili (30.01.2018.) sa sudjelovanjem na edukaciji o Administrativnom praćenju projekata financiranih iz Strukturnih fondova Europske unije u Zagrebu. Na edukaciji je sudjelovala tajnica udruge Katarina Rupčić kao voditelj projekta financiranog iz SF-a – Život uz nas je lakši. Edukaciju je organizirao Hrvatski savez slijepih zajedno sa svojim predavačima. Edukacija se sastojala od 3 dijela. U prvom dijelu je bilo prikazano kako se prijavljuje SF projekt, u drugom dijelu način provedbe projekta, dok se treći dio odnosio na financijsko praćenje i izvještavanje. Na edukaciji je bilo prisutno 20 predstavnika iz 12 temeljnih Udruga. Dobiveno saznanje na radionici je uvelike olakšalo provedbu projekta – budući da je ovo udruzi prvi europski projekt.

VELJAČA

Pisanje prvog i predaja ZNS 1 za potrebe projekta „Život uz nas je lakši“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijal; Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom. Projekt je krenuo 31.10.2017. godine, a za potrebe projekta zaposlila se dugotrajno nezaposlena osoba kao videća pratiteljica (Zdenka Počinak). ZNS izvještaji se predaju svaka tri mjeseca.

Sredinom veljače (08.02.2018.) organizirali smo seminar na temu “ POSLOVANJE UDRUGA, KAKO VODITI POSLOVNE KNJIGE I IZVJEŠTAJI” – KAKO BI IZBJEGLI NOVČANE KAZNE.

 Seminar je obuhvaćao sljedeće teme: Općenito poslovanje udruga (izdavanje računa,donacije,članarine,registar članova,sponzorstvo), Kakvo knjigovodstvo voditi, koje poslovne knjige, financijski izvještaji i novčane kazne. Seminar je vodila Ivana Ožegović, dipl. oec., savjetnik i računovođa za neprofitne organizacije.

Zahvaljujemo se gradu Otočcu na ustupljenom prostoru konferencijske sale u potkrovlju zgrade u ulici bana Josipa Jelačića 16.

Rješavanje administrativnih poslova u udruzi i svakodnevni dogovor i komunikacija između djelatnika udruge.

OŽUJAK

Povodom Dana žena (08.03.2018.) posjetili smo članice na području grada Senja, podijelivši im karanfile kao mali znak pažnje.

Sredinom mjeseca smo sudjelovali na sastanku grada Gospića zbog izmjene godišnjeg plana raspisivanja poziva za sufinanciranja programa, projekata koje provode udruge za 2018. godinu. Sastanak je vodila gđa. Kristina Prša, zamjenica gradonačelnika. Na sastanku je prisustvovala tajnica i voditeljica projekta Katarina Rupčić.

Prigodom Uskrsnih blagdana podijelili smo 30ak paketa hrane koje smo dobili od Caritasa i iz sredstava općina i gradova u županiji.

Provođenje treće godine projekta “Naša pomoć, Vaša sreća” financiran od strane Ministarstva demografije, obitelji, mladih socijalne politike na kojem je zaposlena videća pratiteljica Olgica Begović.

Dana 26.03.2018. sudjelovali smo na prezentaciji programa „Aktivni u zajednici“ koju Zaklada „Kajo Dadić“ provodi u okviru programske suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva. Prezentaciju je održala upraviteljica Zaklade „Kajo Dadić“ Rada Mužinić u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu. Prezentaciju su pratili predstavnici grada, učenici i djelatnici škole, udruga i klubova , vrtića s otočkog područja.

Krajem mjeseca u udruzi smo u suradnji sa Crvenim križem grada Otočca imali akciju prikupljanja kućanskih aparata ustupljenih od građana na području grada Otočca radi poboljšanja uvjeta života članice Ljubice Tonković. Prikupili smo frižder, televiziju i peć na drva. Veliko hvala Crvenom križu grada Otočca na ustupljenom vremenu, prijevozu i radnoj snazi. I naravno, hvala građanima!!

Održan je Nadzorni odbor udruge u sastavu Marija Došen, Blaženka Horvatek i Franko Škunca. Franko Škunca nije bio u mogućnosti doći na sastanak pa smo ga obavijestili telefonski od sastanku i svemu važnom.

TRAVANJ

Pratnja i vožnja člana Franka Škunce iz Novalje u Dom Zdravlja radi liječničkog pregleda kod oftamologa. 

U sklopu liječničke posjete održali smo sastanak sa doc.dr.sc Suzanom Konjevoda prim.dr.med o članovima na području grada Novalje, učlanjivanju i brizi, budući da ova usluga tek odnedavno postoji.

Na Veleučilištu Nikola Tesla u Gospiću 10. travnja 2018. započela je petodnevna edukacija u okviru projekta Tesla za društveno korisno učenje. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. a provodi se u partnerstvu LAG-a LIKA, Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću i HGSS-a, Stanice Gospić. Ukupna vrijednost projekta je 863.355,60 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 698.684,29 kn. Projektnim aktivnostima partneri nastoje doprinijeti razvoju programa društveno korisnog učenja te promociji organizacija civilnog društva i volonterstva. Petodnevna edukacija o društveno korisnom učenju namijenjena je nastavnom osoblju Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću te predstavnicima organizacija civilnog društva koji će u suradnji sa Veleučilištem provoditi programe društveno korisnog učenja na području LAG-a LIKA. Tijekom današnje radionice predavačica, dr.sc. Nives Mikelić Preradović, izv.prof. definirala je što je uopće društveno korisno učenje, koje su dobrobiti za zajednicu i studente te navela cijeli niz praktičnih primjera koji su provedeni. Istaknula je pozitivno iskustvo koje imaju korisnici i sudionici programa društveno korisnog učenja te naglasila informaciju kako do sada niti jedan program društveno korisnog učenja nije ugašen. Programi društveno korisnog učenja stvaraju autentična partnerstva između studenata i organizacija civilnog društva, zadovoljavaju se konkretne društvene potrebe te se potiče kritičko mišljenje. Udruga će u projektu sudjelovati na projektu kao predstavnik organizacije civilnog društva.

Dana 13.04.2018. održali smo 5. Redovnu Skupštinu udruge. Na skupštini je usvojeno financijsko izvješće o radu udruge za 2017.godinu i Izvješće Nadzornog odbora za 2017. Usvojen je i program rada i financijski plan za 2018.godinu, te je izabran član udruge za zastupnika u skupštini HSS na 4 godine: gospodin Milan Prpić. Na skupštini je pozitivno odlučeno i o donaciji prijenosnog računala i printera za člana Ivana Tomaševića, koji je učenik 4.razreda Gimnazije u Gospiću. Kao Nagrada za vrlo dobar uspjeh u školi i poticaj za nastavak školovanja te dar za 18.rođendan. Tijekom skupštine bilo je i riječ o daljnim planovima u 2018. : Dani otvorenih vrata udruga, zajednički izlet u Novalju. Na kraju Skupštine zainteresirani članovi su probali rukovati sa povećalom kojeg smo nedavno nabavili iz sredstava Općine Vrhovine po projektu “U korak s nama”.

Druženje smo nastavili u restoranu “Maki” na zajedničkom ručku.

Sudjelovali smo na svečanom obilježavanju početka provedbe projekta „Tesla za društveno korisno učenje“ kojeg u partnerstvu provode LAG LIKA, Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću te Hrvatska Gorska Služba Spašavanja Stanica Gospić. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Prioritet 4.: Dobro upravljanje. Na konferenciji se okupio veliki broj sudionika, studenti i nastavno osoblje Veleučilišta Nikola Tesla, predstavnici organizacija civilnog društva, predstavnici lokalnih institucija i gospodarstvenika te mediji. Na ovom projektu Udruga slijepih LSŽ sudjelovat će kao sudionik – predstavnik civilnog društva. Veselimo se dvogodišnjoj suradnji i radu sa studentima i nastavnicima!

Dana 19.04.2018. po odluci Skupštine Udruge donirali smo prijenosno računalo zajedno sa multifunkcionalnim printerom članu Ivanu Tomaševiću u Gospiću, Donirana oprema financirana je sredstvima prikupljenim od donacija građana iz kasica.

Ivan Tomašević rođen je 02.05.2000. godine. Udruzi se pridružuje kao nominalni (maloljetni) član 30.10.2006. Unatoč sljepoći vrlo dobar je učenik 4. razreda gimnazije u Gospiću. Uvelike nadaren za glazbu; svira harmoniku, gitaru, usnu harmoniku, orgulje i klavir. Aktivan je član crkvenog zbora u gospićkoj katedrali. U današnjem druženju sa Ivanom doznali smo da mu je želja postati pravnik. Nadamo se, da ce mu dana donacija uvelike poboljšati uvjete života i učenja pri ostvarivanju tog cilja. Udruga će mu svakako i dalje nastojati pomagati.

SVIBANJ

Temeljem Javnog poziva za financiranje institucionalne podrške udrugama na području Ličko-senjske županije iz proračuna Ličko-senjske županije za 2018. godinu  početkom svibnja u kabinetu župana dr. Darka Milinovića potpisali smo ugovor zajedno sa predstavnicima Županijskog sportskog saveza i Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja. Župan Milinović se potom zadržao u razgovoru s predstavnicima udruga i svojim najbližim suradnicama. Govoreći o važnosti društvenog angažmana ovih udruga župan  je istaknuo dugogodišnju suradnju udruga i Odjela za društvene djelatnosti.

Predan II.ZNS.

 U sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2018, te projekta “Tesla za društveno korisno učenje” čiji su nositelji LAG LIKA, HGSS Stanica Gospić i Veleučilište “Nikola Tesla” u Gospiću, odlučili smo sudjelovati na PRVOM organiziranom Sajmu udruga na našim prostorima. Voditeljica LAG-a LIKA, Ivana Starčević pozdravila je prisutne u ime LAG-a LIKA, Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću i HGSS – Stanice Gospić.

Na sajmu su se predstavile i sljedeće udruge: Udruga Kultura i edukacija, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, Alumni klub Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću, Udruga žena „Nit“, Udruga „Pokretač“, Klaster Lika destination, Udruga za zaštitu životinja AnimalLika Gospić, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“, Udruga Prospero, Udruga žena za očuvanje tradicije, kulturne baštine i ruralnog razvitka „Pavenka“, ZIR – zajednica i razvoj, Udruga Gačanka, Lokalni volonterski centar Gospić, HGSS – Stanica Gospić i Hrvatska škola Outward Bound. Najmlađi posjetitelji s veseljem su sudjelovali u kreativnim radionicama Udruge Gačanka i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“.Poseban interes privukli su: pokazna vježba HGSS-a Stanice Gospić, prezentacija Lika Quality proizvoda (LAG LIKA i Klaster Lika destination), demonstracija rada s robotima (ZTK grada Gospića) te zvučna instalacija – Zvučni vrt (Udruga Kultura i edukacija).

U okviru sajma udruga održana je i panel rasprava na temu „Zašto volontirati u Lici?“ n kojoj smo sudjelovali. Zahvaljujemo se LAG-u Lika na odličnoj suradnji i pozivu!

Kraj mjeseca smo završili sa zajedničkim izletom za članove, njihove pratnje i djelatnike udruge. Destinacija je ovaj put bila Novalja na otoku Pagu.

Krenuli smo autobusom iz Otočca preko Senja prema Novalji. Stigli smo oko 11 sati i prvo smo posjetili siranu Gligora, gdje su nam se pridružili i članovi iz Novalje.

Voditeljica sirane nam je pokazala cijelu proizvodnju paškoga sira, nakon koje smo i kušali sir i njihovoj modernoj kušaoni.

Dalje nas je put vodio u Lun, točnije Lunske maslinike, gdje smo pod vodstvom vodiča Danijela obišli maslinik i čuli nešto više o njima. Nakon maslinika ručali smo u Staroj Novalji u restoranu Porat uz samo more.

Na kraju putovanja posjetili smo sami centar Novalje; crkvu sv. Katarine i gradski muzej. U gradskom muzeju smo posebno obratili pozornost na  Talijanovu bužu tj. antički podzemni vodovod, koji je dugačak 1050 m, u koji se ulazi iz muzeja, a izlazi iz njega u Novaljskom polju.

Slijedio je povratak kući u večernjim satima.

LIPANJ

Početak lipnja (04.06.2018.) je počeo potpsivanjem ugovora u Gradskoj vijećnici Grada Gospića za naš projekte „Slijepi u Lici“ za područje Gospića iz proračuna Grada Gospića.

Na potpisivanju ugovora su sudjelovali predsjednik Jure Ladišić i tajnica Katarina Rupčić.

Članovi udruge slijepih Milan Prpić iz Senja i Šime Bogić iz Ličkog Osika sudjelovali su po programu „Šah za nas“ na 27. Prvenstvu Hrvatske u šahu za slijepe i slabovidne osobe. 
Natjecanje se održalo u Premanturi kraj Pule između 14.06. i 21.06.2018.

Ovim programom želimo potaknuti članove na bavljenje sportom, koji dovodi do povećane kvalitete života, bolje provođenje slobodnog vremena te jačanje socijalnog uključivanja u život zajednice i zadovoljstvo članova.

Na prvenstvu je sudjelovalo 19 igrača. Član Milan Prpić je osvojio 2.mjesto, a član Šime Bogić 11. mjesto. Ovo je dosadašnji najbolji rezultat naših članova na šahovskom natjecanju za slijepe. Zahvaljujemo se Zajednici sportova Ličko – senjske županije i Županiji Ličko senjske na financijskoj podršci pri realizaciji ovog programa.

SRPANJ

 U srpnju je bilo vrlo radno i veselo unatoč godišnjim odmorima! 
Pomagali smo članovima sa donacijom hrane dobivenom iz Caritasa. 
Kod dobrih ljudi smo pobrali jabuku i podijelili članovima. 
Redovito su se održavale vožnje članova k doktoru i u nabavu.

Posjetili smo i članove u Novalji.

KOLOVOZ

Dana 25.08.2018. održano je natjecanje u ARG-u u Sisku na kojem je sudjelovao naš član Miroslav Brakus. Miroslav je osvojio 2. mjesto u kategoriji seniora , te 7. mjesto od ukupno 19 natjecatelja.

Predan III.ZNS.

RUJAN

U prostorijama gradske knjižnice u Otočcu, Udruga slijepih Ličko – senjske županije je u suradnji sa Hrvatskim savezom slijepih organizirala 4 radionice ( 7., 11, 20., 25.09.) za populaciju starije životne dobi. Radionice su se provele po projektu “Kad je želja snažna, dob je manje važna”. Nositelj projekta bio je Hrvatski savez slijepih.

Na radionici su sudjelovali i korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Ličko – senjske županije, iz Podružnice Otočac sa radnim fizioterapeutom gospođom Marijanom Rupčić te predstavnici Udruge umirovljenika grada Otočca, kao i članovi Udruge slijepih Ličko – senjske županije.

Radionicu su provele djelatnice Hrvatskog saveza slijepih.
Cilj projekta je bio pridonijeti socijalnom uključivanju, sudjelovanju i zastupljenosti starijih osoba s oštećenjem vida u društvu u kojemu žive, na razini koja odgovara njihovim željama i potrebama. Kroz ciklus radionica na području Ličko-senjske, starije osobe s oštećenjem vida i njihovi videći vršnjaci stekli su nova znanja o pravima, mogućnostima i uslugama za uključivanje u aktivnosti lokalne zajednice te jačanje socijalne mreže i poznanstva.

Na drugoj radionici smo iskoristili priliku zajedničkog druženja te proslavili 80. rođendan korisnice Ruže Premuž iz Ličkog Lešća sa tortom i svjećicama. Sretan joj rođendan još jednom i puno zdravlja!!

Dana 25.09.2018. u prostorijama bistroa Ribič u Otočcu održana je zadnja radionica iz ciklusa po projektu “Kad je želja snažna, dob je manje važna”. Na radionici su prisustvovali korisnici Doma za starije i nemoćne osobe iz podružnice Otočac, zajedno sa svojom voditeljicom i rehabilitatorom gospođom Marijanom Rupčić. Članovi udruge slijepih LSŽ također su bili prisutni na radionici kao i zainteresirani umirovljenici iz grada Otočca. 
Prisutnima su podijeljena pomagala za slijepe i slabovidne, te Potvrdnice Hrvatskog saveza slijepih za sudjelovanje, a predsjedniku udruge Ladišiću su korisnici Doma na čelu sa gospođom Marijanom uručili ručni rad koji su oni na rehabilitacijskim radionicama sami izradili. 

Projekt je  sufinanciran iz sredstava  Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u provedbi projekta uz Hrvatski savez slijepih sudjelovala je i partnerska organizacija CZSS Senj kao i naša  Udruga slijepih Ličko-senjske županije.

LISTOPAD

Dana 03.10.2018. udruga je u suradnji sa stručnom službom NP Plitvička jezera organizirala izlet za članove udruge i njihove pratnje. Članovi su prošli kraćom rutom parka , prilagođenom za slijepe i slabovidne. U izlet je bila uključena i vožnja brodom i vlakićem. Izlet je završio zajedničkim ručkom u restoranu „Lička kuća“.
Izlet je uljepšala Petra u ulozi vodiča, sa svojim opisima i podacima o parku.

U organizaciji Hrvatskog saveza slijepih održana je edukacija za videće pratitelje i edukacija o korištenju Freestyle libre uređaja za dijabetičare. 
Na edukaciji su sudjelovale dvije djelatnice iz udruge: Olgica Begović i Zdenka Počinak. 
Edukacijom se obuhvatio teorijski i praktični rad videćeg pratitelja. Također se detaljno prikazalo korištenje Freestyle libre uređaja za dijabetičare.

Dana 10. listopada posjetili smo Osnovnu školu Luke Perkovića u Brinju gdje smo organizirali dvije radionice o sljepoći za učenike 4. i 7. razreda. 
Svoju životnu priču ispričala je naša slijepa članica Marija Došen. Učenici su mogli pogledati pomagala za slijepe te se bolje upoznat sa njima. Marija je demonstrirala i kretanje sa bijelim štapom.
Zahvaljujemo se ravnateljici i djelatnicima OŠ Luke Perkovića na ljubaznosti i gostoprimstvu. 

Krajem listopada uspjeli smo dobiti donaciju drva za našu slijepu članicu Ljubicu Tonković iz Sinca. Drva su dobivena na molbu udruge iz Šumarije Gospić, Podružnica Otočac. Prijevoz drva je donirala tvrtka Vital d.o.o. iz Otočca. Veliko im hvala.

Udruga je sudjelovala na edukativnoj radionici za rad u OCD-ima koji pružaju pomoć i podršku ženama koje su preživjele nasilje i diskriminaciju. Radionicu je organizirala Udruga žena “NIT” iz Korenice. Prisutni su prošli i kratku edukaciju kako razgovarati sa osobom žrtvom rodno utemeljenog nasilja. Edukaciju su vodile djelatnice Centra za žene žrtve rata-Rosa iz Zagreba i djelatnice SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava. 
Bilo je vrlo edukativno!

Povodom Dana bijelog štapa predstavnice udruge Zdenka Počinak i Katarina Rupčić gostovale su u emisiji Sastanak s razlogom na HR Otočac. Emisiju je vodila urednica Josipa Jergović Baklaić. U emisiji je bilo riječ o članovima udruge,problemima, projektima i aktivnostima proteklih tjedana i narednih dana. Zahvaljujemo se HRO na gostoprimstvu !

U sklopu obilježavanja Dana bijelog štapa, organizirali smo akciju mjerenja očnog tlaka, šećera u krvi i krvnog tlaka. Odazvalo se ukupno 38 ljudi, što nas jako veseli! 
Važno je probuditi svijest pregledavanja i brige za svoje zdravlje!

Na akciji su sudjelovale liječnica Željka Duplančič Šundov iz Splita, sestra Svetlana Pahljina iz OB Gospić, sestra i inžinjer Lucijana Kosović iz Zavoda za javno zdravstvo, patronažne sestre iz Otočca: Majda Mujkanović, Jasna Stanišić i Marijana Brajković.
Zahvaljujemo se Zavodu za javno zdravstvo LSŽ na ustupljenom prostoru u Otočcu za organiziranje ove akcije.

Uspješno je provedena prva godina projekta “Život uz nas je lakši” kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda; Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invalidutetom.“Zajedno do fondova EU”. Projektom je zaposlena jedna dugotrajno nezaposlena osoba, videća pratiteljica Zdenka Počinak. U godini dana pružene su 264 usluge videćeg pratitelja. Prijeđeno je ukupno 18.340 kilometara.

Sredinom studenog posjetili su nas djelatnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju iz Rijeke, radi procjene učinkovitosti predsjednika i djelatnika Jure Ladišić.

Nakon obavljene procjene koja se sastojala od razgovora sa psiholozima i socijalnim radnicima, Centar je u Središnju službu zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom uputio nalaz i mišljenje o procjeni radne učinkovitosti.

Tijekom sveobuhvatne procjene stručnog tima, analize radnog mjesta i opažanja na radnom mjestu, stručni tim je mišljenja kako gospodin Ladišić Jure nije u mogućnosti dostići očekivane rezultate u radu u skladu s zahtjevima radnog mjesta te procjenjuje kako je njegova radna učinkovitost iznad 30 i uključujući 40%. Subvencija plaće iznosi 70% minimalne plaće.

Naša članica Marija Došen sudjelovala je na 15. Savjetovanju mreže slijepih žena u Zagrebu, 23. i 24. studenog. Prvi dan održalo se godišnje savjetovanje Mreže slijepih žena a drugi dan su bile radionice u području afirmativnih pristupa i pozitivnih tema u svrhu jačanja osobnosti i sposobnosti za kvalitetniji i sadržajniji život slijepih žena, spremnih preuzeti odgovornosti i izboriti se za svoje mjesto pod suncem. Troškove punog pansiona u Hotelu laguna u Zagrebu snosio je HSS, a troškove prijevoza udruga.

Pred kraj godine, radi daljnjih planova i predlaganja istih na skupštini u prosincu, obišli smo ured udruge u Gospiću koji se nalazi na adresi Miroslava Kraljevića 4. Detaljno smo obišli sve prostorije ureda i evidentirali sa službenim fotoaparatom udruge.

Nakon usvajanja prijedloga o uređenju zgrade ureda u Gospiću, krenut ćemo s početkom sljedeće godine u provedbu uređenja unutrašnjih zidova, nabavu: stolica, ormara, mini kuhinje, zavjesa.

Želimo da ured bude u potpunosti obnovljen i doveden u red za provođenje daljnjih aktivnosti.

Predan IV. ZNS.

PROSINAC

Početkom prosinca predstavnice udruge Olgica Begović i Katarina Rupčić sudjelovale su 3. prosinca 2018. u Hotelu The Westin u Zagrebu na svečanom obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, na kojem je održana dodjela ugovora u okviru Poziva za provedbu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2019. do 2021. godine) i Poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2“. Ovom prigodom predstavnicima udruga uručeni su ugovori o pružanju usluge asistencije, usluge tumača znakovnog jezika i usluge videćeg pratitelja osobama s invaliditetom koji se financiraju iz sredstava prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna te pružanju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda.

Program Udruge slijepih LSŽ “Naša pomoć, vaša sreća” koji je zasnovan na pružanju usluge videćeg pratitelja, kojeg udruga provodi od 2016.g nastavlja svoj rad sljedećih tri godine, te je na svečanoj dodjeli, ugovor primila tajnica i voditeljica programa Katarina Rupčić.

Svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i dodjeli ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić, ministar rada i mirovinskoga sustava, g. Marko Pavić, ministar zdravstva, g. Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, g. Ante Lončar, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, gđa Anka Slonjšak, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, g. Zorislav Bobuš, predsjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom, gđa Marija Pletikosa, članovi Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom te državni tajnici i pomoćnici resornih ministarstava.

Ugovori o dodjeli sredstava uručeni su 132 udrugama koje su uspješno završile proces dodjele sredstava u okviru „Poziva za provedbu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2019. do 2021. godine)“ te 25 udruga koje su uspješno završile proces dodjele sredstava u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda i to za pružanje usluge osobne asistencije. Ugovore su predstavnicima udruga uručili ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić, ministar rada i mirovinskoga sustava, g. Marko Pavić, ministar zdravstva, g. Milan Kujundžić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, g. Ante Lončar. Svečanost su svojom priredbom razveselili i korisnici Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Split.

Kraj godine 2018. značio je i završetak treće godine projekta „Naša pomoć, Vaša sreća“: Glavne aktivnosti ovog projekta bile su pratnja i vožnja članova k doktoru, u nabavu namirnica i kućnih potrepština, čitanje pošte i rješavanje administrativne dokumentacije. Razgovor i druženje sa članovima.

U 2018. godini usluge videćeg pratitelja koristilo je ukupno 119 članova, i to 523 puta. U godini dana  prijeđeno je 13.073 kilometara.

U prosincu smo posjetili članove na području grada Novalje. Pri povratku u Otočac, dogodio nam se kvar na službenom automobilu. Morali smo pozvati vučnu službu, promijenit akumulator (promijenili smo ga pri odlasku u Novalju) i ostaviti auto na popravak kod automehaničara u Senju.

Sudjelovanje naših šahista: Milana Prpića iz Senja i Šime Bogića iz Ličkog Osika na 39.Šahovskom memorijalu „Vladimir Mirković“ i 25.Državnom prvenstvu u ubrzanom šahu za slijepe i slabovidne u Zagrebu. Organizator turnira je bio Šahovski klub slijepih „Polet“. Turnir je trajao od 07.12. – do 09.12.2018. Članovi su bili smješteni u hostelu Temza. Milan Prpić je zauzeo prema konačnom poretku 4.mjesto , a Šime Bogić 15.mjesto.

Dana 14. prosinca u prostoriji udruge u Gospiću održana je 6.Redovna Skupština udruge. Na skupštini je usvojen program rada i financijski plan za 2019. godinu, te je usvojen prijedlog osnivanja športsko – rekreativnog kluba slijepih “Lika”. Nakon održane skupštine članovi sa djelatnicima udruge završili su druženje u restoranu “Maki” u Gospiću na Božićnom domjenku.

Prisustvovali smo izložbi radova korisnika Doma za starije i nemoćne osobe LSŽ koja se održala 14.12. u GPOU Otočac, kao podrška korisnicima Doma zbog odlične suradnje na prošlim aktivnostima. Radovi su se mogli kupiti, a prikupljeni novac od prodaje biti će namijenjen za materijal za izradu sljedećih.

Prigodom nadolazećih blagdana odlučili smo da ove godine bon u iznosu od 1.000,00 kuna za hranu dobije članica Ljubici Tonković. Bonovi su kupljeni iz donacije Hrvatskog saveza slijepih za pomoć slijepim članovima lošijeg socijalno – ekonomskog statusa, povodom božićnih blagdana.

Kraj prosinca smo obilježili podijelom paketa hrane za svojih 37 najugroženijih članova, te im malim znakom uljepšala Božić. Paketi su podijeljeni na području grada Gospića, Senja, Otočca te na području općine Vrhovine i Korenice.

Posjetili smo i doktoricu Tatjanu Ilijevsku i sestru Svetlanu na Oftamološkom odijelu u Općoj bolnici u Gospiću i malim znakom pažnje zahvalili smo im na divnoj suradnji i pomoći tijekom cijele godine i poželjeli im sve najbolje povodom blagdana.

ZA KRAJ..

U 2018. godini učlanilo se 9 ljudi:

Ivica Javor (Brinje), Dragica Šporčić (Otočac), Albert Semenčić (Novalja), Marija Delač (Kosinj), Nikša Pavlović (Korenica), Ivan Babić (Senj), Milan Tomac (Otočac), Ružica Matijević (Novalja), Marica Aračić (Korenica).

Umrlo ih je 13, a to su sljedeći  članovi:

Nevenka Svetić – Paić (Gospić), Josipa Dabo (Novalja), Antonija Levar (Otočac), Jelena Delač (Kosinj), Čedomir Sedlan (Gračac), Jovo Korica (Gospić), Marija Škunca (Novalja), Milan Pintar (Otočac), Slavko Nikšić (Otočac), Ivan Movrić (Brinje), Petar Tominac (Brinje), Ana Radošević (Gospić).

U Otočcu, 21.01.2019.

Zapisnik napisala tajnica Katarina Rupčić.